Kanics Dorottya

Szabadság, játékosság, tisztaság, megélt idő a festészetben, installációkban:

Mint képzőművész, szükségem van művek/tárgyak létrehozására. Fontos számomra, hogy érezzem az anyagok tulajdonságait, az illatukat, a tapintásukat, a színűket. Ezek az összetevők pedig már magukban hordoznak egy olyan elementáris erőt, amelyek ösztönösen sarkallnak az alakítás, a megformálás irányába. Akkor érzem, hogy jó úton vagyok, ha az anyag és személyem közé nem feszülnek frusztráló gondolatok, zavaró, hátráltató tényezők, hanem csak születnek, működnek a dolgok pusztán egymás kölcsönhatásaitól.

Csodálattal figyelem gyermekeim felszabadult folthagyási kísérleteit, amely leginkább kettő és hat éves koruk körül figyelhető meg. Olykor kölcsön veszem tiszta (elvárásoktól, tanult, begyakorolt vonalaktól mentes) vázlataikat, hogy aztán ezeknek az ösztönös formáknak a dinamikájával haladjak tovább. E mellett az absztrakciónak jellemezhető munkamódszer mellett azért sokszor előfordul, hogy látok egy teret, vagy épületet, tárgyat, vagy személyt, akiben, vagy amiben meglátom a festészeti kihívást. Ekkor a megörökítés vágya vásznat feszít, színt kever, és megpróbálja leképezni az adott téma ízét. Ez van, hogy a pontosságra törekszik, (ha mondjuk egy ütött kopott szétfirkált házat szeretnék megörökíteni) de van, hogy, az érzések és torzulások adják vissza a hangulatot.

A művészetnek bele kell szivárognia az életbe, nem különülhet el. A kreativitás csíráit el kell ültetnünk az élet legkülönfélébb területein. A kreativitás mellett még nagyon fontosak a közösségek, hogy az emberek egymásra találjanak, egymást segítve teljesebb életet élhessenek, amelyben a művész és a művészet sokat segíthet. Tehát céljaim között szerepel még a művészet kapcsolatteremtő szerepének kihasználása, kamatoztatása.

Kanics Dorottya

Kanics Dorottya

Alkotásai

Kanics Dorottya Üvöltő majom

Üvöltő majom

2018, vegyes technika, vászon

85×85 cm 

Kanics Dorottya Vándorló Palota

Vándorló Palota

2017, vegyes technika, papír

18×24 cm

Kanics Dorottya Kedves barát

Kedves barát

2017, vegyes technika, papír

20×29 cm

Kanics Dorottya Merülés szitanyomat 29,5x40cm

Merülés

2009, szitanyomat

29,8×40 cm