Kölcsey-Gyurkó Sára

Generation Next 

Hogyan látja a fiatal generáció a jövőt? Mi az ami foglalkoztatja őket, mi az amin változtatnának? Egyáltalán foglalkoztatja őket? 

Az írásaik segítettek a portrék elkészítésében, bízva abban, hogy minél többen felfigyelünk rájuk.

Szakmai önéletrajz

2 évesen, negyedik gyermekem születését követően, autodidakta módon sajátítottam el a fényképészet alapjait. Az első években a hazánkban akkor még kevésbé ismert dokumentarista családfotózás egyik meghatározó képviselőjévé váltam és számos család hétköznapjait dokumentáltam.
A gimnázium elvégzését követően 2007-ig a PTE BTK angol tagozatos hallgatója voltam, de a gyerekeim érkezése sajnos nem tette lehetővé, hogy tanulmáyaimat befejezzem. 2020-ban kitűnő bizonyítvánnyal elvégeztem a Fotográfus szakképzést Pécsett, a Perfekt Oktatási Központ szervezésében.
Stílusomat leginkább a dokumentarista stílusjegyek jellemzik, ugyanakkor szeretek kísérletezni a konceptuális fotográfia eszközeivel is. A megbízások mellett, számos hosszútávú projekten is dolgozok, amelyek szorosan kapcsolódnak saját életeseményeimhez. Ezek középpontjában az anyaság, a női lét kihívása állnak és kíváncsisággal kutatom a női test természetét, annak a fogyasztói kultúrában való megjelenítését. Munkáimat többször díjazták már a Magyar Sajtófotó kiállításon illetve a nemzetközi Documentary Family Awards pályázatán is. A pályázni kívánt projektemmel, mely a várandósság, szülés, születés témáját dolgozza fel felvételt nyertem a Nikon Noor Academy budapesti workshopjára, mely idén áprilisban került megrendezésre.

Díjak, kiállítások

37. Magyar Sajtófotó pályázat: Hétköznapi élet sorozat kategória, 2. helyezet
38. Magyar Sajtófotó pályázat: Portré egyedi, 1. helyezet
Judges Choice Awards 2021 “Documentary Family Awards”

“A gyermeklét elviselhetetlen könnyűsége”, önálló kiállítás, Pécs, Zsolnay Negyed, Kemence Galéria 2017

Kölcsey-Gyurkó Sára

Kölcsey-Gyurkó Sára

Alkotásai

Kölcsey-Gyurkó Sára Generation Next_Hanna

Generation Next Hanna

2021, Hahnemühle fotópapír, 5mm KapaFix hablemezre kasírozva

40×30 cm

Kölcsey-Gyurkó Sára Generation Next_Réka

Generation Next Réka

2021, Hahnemühle fotópapír, 5mm KapaFix hablemezre kasírozva

30×40 cm

Kölcsey-Gyurkó Sára Generation Next_Flóra

Generation Next Flóra

2021, Hahnemühle fotópapír, 5mm KapaFix hablemezre kasírozva

40×30 cm